fbpx
skip to Main Content
Avustus-öljylämmitys

Avustus öljylämmityksestä luopumiseen ja saneeraajille

Kirjoittanut: Jekaterina Lavonen 3. heinäkuuta 2020 | Hakusanat: avustus öljylämmityksestä luopumiseen ja saneeraukseen


Monet talojensa remontoijat tai esimerkiksi energiatehokkaamasta lämmitysmuodosta haaveilevat eivät tiedä energia-avustus mahdollisuudesta. Jos olet aikeissa tehdä jotain seuraavista remonteista niin suosittelemme selvittämään mahdollisuuden energia-avustukseen:

 • öljylämmityksestä siirtyminen muuhun lämmitysmuotoon
 • vesi-ilma- tai maalämpöpumpun asentaminen
 • ikkunoiden ja/tai ovien vaihto
 • katon, seinien tai lattian lisäeristäminen
 • ilmanvaihdon tehostaminen
 • aurinkopaneelien asentaminen 

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä energia-avustuksen hakemiseen liittyy. Luettuasi artikkelin sinulla on käsitys avustuksesta kokonaisuudessaan, mitä sitä haettaessa kannattaa huomioida ja onko avustus remonttiinne mahdollinen. Kaiken lisäksi artikkelin lopussa on arviolomake, jonka täyttämällä saat arvion onko energia-avustus teidän remonttiin mahdollinen.

Mikä on energia-avustus?

Energia-avustusta myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, ARA vuosina 2020-2022  asuinrakennuksen energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Tällaisia korjaushankkeita voivat olla tämän artikkelin ensimmäisessä kappaleessa luetellut toimenpiteet. Avustuksia on jaossa yhteensä 100 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonaa on vuodelle 2020 ja 40 miljoonaa euroa vuosille 2021 ja 2022. 
Energia-avustuksen myöntämiseen on asetettu vaatimus rakennuksen energiatehokkuusluvun (E-luku) paranemiselle. Vaatimus riippuu rakennustyypistä. Energiatehokkuusluvun tulee korjaushankkeen myötä parantua: 

 • omakoti-, pari- ja ketjutaloissa  44 %  
 • kerrostaloissa 32 %  
 • rivitaloissa 36 %

Vaatimuksen täyttävään korjaushankkeeseen voi saada 4000 € asuntoa kohden. Toinen avustustaso on enintään 6000 € asuntoa kohden, jota myönnetään, kun rakennukseen tehtävien korjauksien myötä saavutetaan niin kutsuttu lähes nollaenergiataso. Tämä taso tulee nykyvaatimuksien mukaan saavuttaa kaikissa uudisrakennuksissa. 

Miten voin saada energia-avusta? 

Avustusta voi hakea ympäri vuoden vuosina 2020-2022 ja sitä voi hakea vain yhden kerran. Hakeminen etenee seuraavasti:

 1. Kannattaa tutustua ARAn laatimaan hakuohjeeseen henkilöasiakkaille tai taloyhtiöille 
 2. Energiatehokkuutta parantavien korjauksien ja niiden kustannusten selvittäminen 
 3. Teetätä laskelma rakennusajankohdan E-luvusta ja laskelma korjausten vaikutuksesta siihen. Aivan ensin kannattaa kuitenkin hyödyntää maksuton arvio tästä
 4. Lähetä hakemus liitteineen ARAn verkkoasiointipalvelussa tai hakulomakkeella. Verkkoasiointipalvelussa lähetetty hakemus nopeuttaa käsittelyä. 
 5. Korjaukset, joihin avustusta haetaan, saa aloittaa vasta sitten, kun avustushakemus liiteasiakirjoineen on toimitettu ARAan. 
 6. Myöntävän päätöksen yhteydessä ARA lähettää maksatushakemuksen. Maksatushakemukseen liitetään virallinen energiatodistus, jolla osoitetaan E-luvun parantuminen. 

Kaikki valmistumisen jälkeen tehdyt energiatehokkuus parannukset huomioidaan

E-luvun parantamiseen lasketaan kaikki rakennusajankohdan jälkeen toteutetut energiatehokkuutta parantaneet toimenpiteet. Otetaan esimerkiksi 1970 luvulla rakennettu, pinta-alaltaan yli 180 m2 omakotitalo. Asukas on aikeissa hakea energia-avustusta remonttiin, jossa siirrytään öljylämmityksestä vesi-ilmalämpöpumppuun. Näin suuressa talossa pelkästään öljylämmityksen vaihtaminen vesi-ilmalämpöpumppuun ei välttämättä riitä avustuksen saamiseen, kun taas tätä pienemmässä talossa se todennäköisesti riittää. Tilanne on eri jos taloon on esimerkiksi vaihdettu rakennusajankohdan jälkeen ikkunat tai ovet, asennettu ilmalämpöpumppu, lisätty eristettä katolle (yläpohjaan) tai tehostettu ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Tässä tapauksessa on hyvä mahdollisuus saada avustusta vaihtoon. 

Toinen esimerkki on rakennus, jossa on siirrytty jo aiemmin öljylämmityksestä kaukolämpöön. Tässä tapauksessa ei vaadita enää kovinkaan suurta energiatehokkuutta parantavaa toimenpidettä energia-avustuksen saamiseksi.  

Energia-avustus ja kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä ei voi saada työsuorituksiin, joihin on myönnetty energia-avustusta. Kotitalousvähennystä myönnetään palveluiden työn osuuteen. Energia-avustusta myönnetään hankintoihin kokonaisuutena. On tapauskohtaista, kumpi on edullisempi, joten hakijan kannattaa selvittää ja laskea vaihtoehtoja. 


Maksuton arvio energia-avustuksen saamisesta 

Back To Top
Call Now Button