
Omakotitaloasuja ja taloyhtiöt voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen
Miten minun rakennukseni energiatehokkuudella olisi merkitystä?
Viimeistään nyt, vallitsevan koronavirustilanteen myötä, todella voidaan nähdä miten paljon kasvihuonepäästöjä maailman meno aiheuttaa. Ihmisten lakattua ajamasta autoillaan, käymästä ostoksilla ja matkustamasta tuhansia kilometrejä maasta toiseen, päästöt ovat vähentyneet. Kiinassa on nähty sininen taivas ja Helsingissäkin on helpompi hengittää. Se on nyt helppo uskoa, että jokaisen toiminnalla on merkitys.
Suomessa yli kolmasosa kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennuksista ja rakentamisesta. Niistä syntyvät päästöt ovat jopa suurempia kuin liikenteen aiheuttamat. Siksi rakennusten ja rakentamisen päästöjen vähentämisellä on suuri merkitys ilmastonmuutoksessa.

Suomen kiinteistöjä kannustetaan – öljylämmitys vaihtoon
Suomen tavoitteena on erittäin energiatehokas ja lähes hiilivapaa rakennuskanta vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraali Suomen on tavoitteena olla vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteiden saavuttamista ohjataan muun muassa lainsäädännöllä, myöntämällä avustuksia energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin ja verotuksella.
Erityisesti öljylämmitteisiä kiinteistöjä ohjataan luopumaan lämmitysmuodostaan. Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä ja muita kiinteistöjä kannustetaan siirtymään eri lämmitysmuotoihin 2020- luvun aikana. Vuoteen 2050 mennessä kaikkien asuinrakennusten tulee olla luopunut öljylämmityksestä.
Valtiolta tukea investointeihin
Vuosien 2020-2022 ajan valtion myöntämä energia-avustus on hyvä apu muun muassa investoitaessa öljylämmitteisessä kiinteistössä maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihinkin energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin myönnetään tukea. Sitä myönnetään omakotitaloasujille ja asuinrakennuksen omistaville taloyhtiöille.
Hiilijalanjäljenlaskenta uusissa rakennuksissa ja korjausrakentamisessa vaatimukseksi
Rakennusten elinkaaren vähähiilisyys tulee osaksi rakennusmääräyksiä 2020-luvun puoliväliin mennessä ja se tulee koskemaan uudis- ja korjausrakentamista. Tällä hetkellä laskenta on vapaaehtoista, mutta esimerkiksi monissa julkisissa hankkeissa vaaditaan rakennuksen hiilijalanjäljenlaskentaa. Ympäristöministeriön laskentamenetelmän koekäyttö alkoi syyskuussa 2019 ja kestää kesäkuuhun 2020. Laskenta tulee tehtäväksi rinnan rakennuksen energiatehokkuuden arvioinnin kanssa.
Maksuton arvio rakennuksellenne kannattavista energiatehokkuustoimenpiteistä
Pyydä alla olevalla lomakkeella maksuton arvio rakennuksellenne kannattavista energiatehokuutta parantavista korjauksista. Saat sellaiset ehdotukset, jotka mahdollistavat energia-avustuksen saamisen.
PYYDÄ ARVIO TÄMÄN LOMAKKEEN KAUTTA