fbpx
skip to Main Content
Ilmastonmuutos

Omakotitaloasuja ja taloyhtiöt voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Kirjoittanut: Jekaterina Lavonen 3. toukokuuta 2020 | Hakusana: öljylämmitys vaihto


Omakotitaloasuja tai taloyhtiöt voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen erityisesti parantamalla rakennuksensa energiatehokkuutta. Öljylämmityksen vaihto muuhun lämmitysmuotoon on hyvä esimerkki. Rakennuksen omistajat tai asukkaat hyötyvät energiatehokkuustoimien myötä säästöistä energialaskuissa. Öljylämmityksen vaihdon lisäksi, muita toimia, joilla rakennuksen energiatehokkuus paranee ovat muun muassa seuraavat:

  • Maalämmön hyödyntäminen tai ilma-vesilämpöpumpun asentaminen
  • Katon lisäeristäminen
  • Ikkunoiden ja ovien vaihtaminen energiatehokkaampiin
  • Seinien lisäeristäminen
  • Ilmanvaihdon tehostaminen
  • Aurinkopaneelien asentaminen
  • Ilmalämpöpupun tai –pumppujen asentaminen

Lue myös

Miten minun rakennukseni energiatehokkuudella olisi merkitystä?

Viimeistään nyt, vallitsevan koronavirustilanteen myötä, todella voidaan nähdä miten paljon kasvihuonepäästöjä maailman meno aiheuttaa. Ihmisten lakattua ajamasta autoillaan, käymästä ostoksilla ja matkustamasta tuhansia kilometrejä maasta toiseen, päästöt ovat vähentyneet. Kiinassa on nähty sininen taivas ja Helsingissäkin on helpompi hengittää. Se on nyt helppo uskoa, että jokaisen toiminnalla on merkitys

Suomessa yli kolmasosa kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennuksista ja rakentamisesta. Niistä syntyvät päästöt ovat jopa suurempia kuin liikenteen aiheuttamat. Siksi rakennusten ja rakentamisen päästöjen vähentämisellä on suuri merkitys ilmastonmuutoksessa. 

Öljylämmitys-vaihto

Suomen kiinteistöjä kannustetaan – öljylämmitys vaihtoon 

Suomen tavoitteena on erittäin energiatehokas ja lähes hiilivapaa rakennuskanta vuoteen 2050 mennessäHiilineutraali Suomen on tavoitteena olla vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteiden saavuttamista ohjataan muun muassa lainsäädännöllä, myöntämällä avustuksia energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin ja verotuksella.

Erityisesti öljylämmitteisiä kiinteistöjä ohjataan luopumaan lämmitysmuodostaan. Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä ja muita kiinteistöjä kannustetaan siirtymään eri lämmitysmuotoihin 2020- luvun aikana.  Vuoteen 2050 mennessä kaikkien asuinrakennusten tulee olla luopunut öljylämmityksestä.

Valtiolta tukea investointeihin

Vuosien 2020-2022 ajan valtion myöntämä energia-avustus on hyvä apu muun muassa investoitaessa öljylämmitteisessä kiinteistössä maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihinkin energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin myönnetään tukea. Sitä myönnetään  omakotitaloasujille ja asuinrakennuksen omistaville taloyhtiöille.

Hiilijalanjäljenlaskenta uusissa rakennuksissa ja korjausrakentamisessa vaatimukseksi

Rakennusten elinkaaren vähähiilisyys tulee osaksi rakennusmääräyksiä 2020-luvun puoliväliin mennessä ja se tulee koskemaan uudis- ja korjausrakentamista. Tällä hetkellä laskenta on vapaaehtoista, mutta esimerkiksi monissa julkisissa hankkeissa vaaditaan rakennuksen hiilijalanjäljenlaskentaa. Ympäristöministeriön laskentamenetelmän koekäyttö alkoi syyskuussa 2019 ja kestää kesäkuuhun 2020.  Laskenta tulee tehtäväksi rinnan rakennuksen energiatehokkuuden arvioinnin kanssa.

Maksuton arvio rakennuksellenne kannattavista energiatehokkuustoimenpiteistä

Pyydä alla olevalla lomakkeella maksuton arvio rakennuksellenne kannattavista energiatehokuutta parantavista korjauksista. Saat sellaiset ehdotukset, jotka mahdollistavat energia-avustuksen saamisen.

PYYDÄ ARVIO TÄMÄN LOMAKKEEN KAUTTA

Lisätietoa

Vähähiilinen rakentaminen | Ympäristöministeriö -video

Pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia 2020-2050 

Back To Top
Call Now Button