fbpx
skip to Main Content
Energia-avustus Meidän Remonttiin

Onko energia-avustus meidän remonttiin mahdollinen?

Kirjoittanut: Jekaterina Lavonen 24. helmikuuta 2020 | Hakusana: energia-avustus


Omakotitalon energiankulutus on asia, joka on mielessä varsinkin talviaikoina, kun tutkii sähkö- tai öljylaskuja. Herää kysymys, että kannattaako investoida talon lämmitysjärjestelmään tai lisäeristyksiin. Vuosina 2020-2022 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, ARA myöntää energia-avustus ta asuinrakennuksen energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin.

Avustuksen saamiseksi pitää olla tiedossa rakennuksen E-luku. E-luku on energiatodistuksen lopputulos, joka kertoo rakennuksen energiatehokkuuden pohjautuen sen ominaisuuksiin. Avustusta varten selvitetään kuinka paljon suunnitellut korjaukset laskennallisesti parantavat rakennuksen energiatehokkuutta. Eli toisin sanoen lasketaan rakennukselle E-luku, joka sillä tulee olemaan korjausten jälkeen. Energiatehokkuutta parantavia korjauksia voivat olla esimerkiksi:

  • uusi lämmitysjärjestelmä
  • eristyksen lisääminen
  • uudet ikkunat tai ovet
  • parannettu ilmanvaihto 

Energia-avustus määrät ja esimerkit

Energia-avustus myönnetään kahdella tasolla. Enintään 4000 € voi saada avustusta, mikäli rakennuksen E-luku pienentyy kaavalla: 0,56 x talon rakennusvuoden E-luku. Päästäkseen tähän E-lukuun se voi vaatia energiatehokasta lämmitysjärjestelmää, kuten maalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun asentamista. Edellä mainitut vaihtoehdot ovat ideaalisia erityisesti niihin kohteisiin, joissa on vesikiertoinen lämmönjako. Suoraa sähkölämmitystä käyttävissä taloissa, joissa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, on keinona lisätä eristystä, käyttää aurinkosähköä, ilmalämpöpumppuja ja tehostaa ilmanvaihtoa.

Otetaan tähän esimerkiksi vuonna 1995 rakennettu noin 130 neliömetriä suuri omakotitalo, jonka E-luku on 330 kWhE/(m²a). Kyseisen talon lämmittäminen ja lämmin käyttövesi tuotetaan öljyllä. Talossa on koneellinen ilmanvaihto varustettuna lämmöntalteenotolla. Energia-avustuksen saamiseksi E-luvun tulee olla 185 kWhE/(m²a) tai vähemmän. Tämä saavutetaan asentamalla öljylämmityksen tilalle maalämpöpumppu tai vesi-ilmalämpöpumppu. 

Toinen avustustaso on enintään 6000€, jota myönnetään, kun rakennukseen tehtävien korjauksien myötä saavutetaan niin kutsuttu lähes nollaenergiataso. Otetaan esimerkiksi vuonna 1960 rakennettu sähkölämmitteinen, painovoimaisella ilmanvaihdolla toimiva pinta-alaltaan 160 neliömetriä suuri talo, johon ei ole rakentamisen jälkeen lisätty eristyksiä. Tämä talo on mahdollista remontoida lähes nollaenergiatasolle lisäämällä eristyksiä seiniin ja ylä- ja alapohjaan, asentamalla maalämpöpumppu, tehokas ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ja vaihtamalla ovet ja ikkunat uusiin. Tämä taso tulee nykyvaatimuksien mukaan saavuttaa kaikissa uudisrakennuksissa. 

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä ei voi saada työsuorituksiin, joihin on myönnetty energia-avustusta. Kotitalousvähenystä myönnetään palveluiden työn osuuteen, joka tekee energia-avustuksesta kannattavamman vaihtoehdon.

Lisätietoa

Avustuksista voi kysyä tarkemmin ARA:lta. Yhteystiedot ARA:n ja lisätietoa avustuksista löytyy täältä

Voimmeko olla avuksi? Ota yhteyttä

PYYDÄ MAKSUTON ARVIO ENRGIA-AVUSTUKSEN SAAMISESTA REMONTTIINNE

TÄMÄN LOMAKKEEN KAUTTA

Energia-avustus
Back To Top
Call Now Button